Türkiye’ de 2022 hedefleri belli oldu
Türkiye’deki Otomotiv Üretim Ve İhracatında Artış Beklenirken Yaklaşık 8.9 Milyon Adet 2. El Araç Satışı Öngörülmekte
2021’de otomotiv üretimi 2020’e göre yüzde 2 azalarak 1.2 milyon adet, otomobil üretimi ise yüzde 8 gerileyerek 782.8 bin oldu. Sektör bu yıl 2021 rakamlarını geçmeyi hedefliyor. Otomotiv sanayisinin 2021 kapasite kullanım oranı yüzde 65 gerçekleşti. 2021’de globalde araç üretiminin 10,3 milyon azaldığına dikkat çeken Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Haydar Yenigün “Önümüzdeki dönemde araç ve toplam otomotiv üretiminin geçmiş yıllardan çok daha yükseğe çıkacağını öngörüyoruz. Dünyanın her yerinde artı rakamlar görüyoruz. İhracat ve üretimin 2021’den yüksek olmasına dair öngörümüz var” diyor. Pazar günü Açık Ekspertiz
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Albert Saydam ise 2020’den sonra ticarette açılma olduğunu belirterek şunları kaydetmekte:
“Küresel olarak kamyon ve kamyonet satışlarında ve üretiminde olumlu bir artışoldu. Fakat otobüs ve minibüs, turizm ve seyahat halen kısıtlı olarak yapılabildiğinden dolayı, orada bir olumsuzluk görüyoruz. Geçen seneye göre otobüste, zaten 2021’de yüzde 14’lük bir küçülme vardı, Türkiye’deki üretiminde, şu an onun üzerine yüzde 30’luk küçülme daha geldi. Evden çalışmanın getirmiş olduğu gıda tüketiminin artması, tarıma yönelik ihtiyacı da artırıyor. Bu da traktörle ilgili satışların son iki senede, üst üste yüzde 59 ve yüzde 46’lık bir büyümeye işaret ediyor.
Otomotivde yatırımlar devam ediyor
Otomotivde hem ana hem de tedarik sanayi yatırımlarının sürdüğüne vurgu yapan Saydam, “Otomotiv tedarik sanayimiz için yatırımlar geçen yıl 1,5 milyar dolar mertebesinde iken 2022’de 2 milyar dolar olacak” dedi. 2021’de Türkiye’de toplam araç satışları 2020’ye göre yüzde 3 azalarak 772.7 bin adet oldu. Bu yılki öngörü tedarik durumuna göre 750-820 bin adet arasında değişiyor. Hibrit ve elektrikli araç satışlarının daha da artması öngörülüyor.
Türkiye’de 2. el ticareti büyümeye geçti
2.el araç satışları 2021’in ilk 5 ayında pandemi gölgesinde kötü geçerken yaz aylarında hızlandı. Ekim-Aralık ayları arasında önemli ivme kazandı. Araç fiyatları ve kur yükselmesiyle durağan seyre giren 2.el ticaretinin bahar aylarıyla birlikte açılması öngörülüyor. Uzmanlar,”Özellikle yılın 2. yarısında tedarik probleminin çözülmesi, pandemi ile ilgili gevşemeler belirleyici rol oynayacak. Hususi otomobil artık tüketicilerde ciddi alışkanlık geldi, elektrikli otomobiller de hayatımıza girmeye başlayacak. Sektör hem değişiyor hem gelişiyor. 2. yarıda beş milyon, ilk yarıda ise dört milyonluk bir satış bekleyerek yaklaşık 9 milyonluk hacme ulaşacağını öngürülüyor.
KÜRESEL çip krizinin sıfır araç bulunurluğunu azaltması, geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren piyasasını hareketlendirmiş ve fiyatlarda yüzde 50’nin üzerinde artışa neden olmuştu. Ancak, aralık ayının sonundan itibaren ikinci el araç alışverişi neredeyse durma noktasına geldi. Öyle ki, iç pazarda tutulan belirli modeller hariç bireysel ilanların satılma süreleri 25 günden 39 günlere kadar çıktı. Aracını satamayanlar ise fiyatları düşürmek durumunda kaldı. İkinci el piyasasındaki durgunluğun başlıca nedenlerini taşıt kredilerinde düzenleme, yüksek faiz ve kurun seyriyle ilgili beklentiler şeklinde sıralayan uzmanlar, fiyatların yüzde 15 ila yüzde 18 arasında düştüğünü bildirdi.
Taşıt kredilerinde düzenlemenin yanı sıra yüksek faiz ve kur beklentisi, ikinci el araç piyasasını durma noktasına getirdi. İlana koyulan araçların satılma süreleri 39 güne çıkarken, satılamayanların fiyatı ise düştü. Fiyatların yüzde 15 ila 18 arasında gerilediğini belirten uzmanlar, yüksek kurdan ikinci el araç alan vatandaş ve esnafın üzerinde fiyat baskısı olduğunu da belirtti. Güngören Ekspertiz
#İstanbulotoekspertiz #Pazargünüaçıkekspertiz #Güngörenotoekspertiz